Van den Heuvel – Orgelbouw

Van den Heuvel – Orgelbouw

J.L. van den Heuvel – Orgelbouw BV
Ruim een halve eeuw historie in vogelvlucht: Op 1 mei 1967 liet de 20-jarige Jan L. van den Heuvel zich bij de Kamer van Koophandel inschrijven als zelfstandig orgelbouwer te Dordrecht. Voor die tijd hij werkzaam bij Dirk A. Flentrop. In 1970 ontving Jan opdracht voor de bouw van zijn eerste geheel nieuwe orgel (III/P, 32, Singelkerk, Ridderkerk). Jan was 25 jaar oud toen dit opzienbarende orgel werd opgeleverd. In 1975 kwam Peter, de jongere broer van Jan, in het bedrijf werken. In 1979 werd de bedrijfsnaam omgezet in J.L. van den Heuvel–Orgelbouw bv waarbij de gebroeders al de aandelen beheren. Datzelfde jaar ontving men opdracht voor een nieuw te bouwen 32-voets orgel (IV/P, 80) in Katwijk aan Zee. Hierna volgden vele prestigieuze nieuwbouwopdrachten: in 1989, in opdracht van het Stadsbestuur van Parijs, het grootste mechanisch- en elektrisch- bespeelbare orgel van Frankrijk. Dit werd gevolgd door de bouw van meerdere 32-voets orgels in Genève, München, Stockholm en Kopenhagen (dit concertzaalorgel is met 91 stemmen het grootste pijporgel in Denemarken). Maar er werden vanzelfsprekend ook veel kleinere kerk-, koor-, studie- en huisorgels gebouwd. Ieder Van den Heuvel-orgel wordt afgestemd op de wensen van de klant en de eventueel door de opdrachtgever aangestelde adviseur.

Ateliers: Van den Heuvel-Orgelbouw bv beschikt o.a. over een grote klimatologisch regelbare houtopslag, goed geoutilleerde ateliers waar de onderdelen op ambachtelijke wijze worden vervaardigd, en daarnaast over twee montagehallen. Pijporgels kunnen hier, tot een hoogte van ruim 16 meter, bespeelbaar worden voor-gemonteerd.

Restauratie, renovatie, onderhoud en herlocatie: Behalve nieuwbouw van kleine tot grote pijporgels is ook restauratie, reconstructie en het onderhouden van orgels een belangrijke activiteit. Het werken aan oude of nieuwe instrumenten is verschillend: van restaureren leren wij wat wij met goede reden kunnen overnemen in een nieuw te bouwen orgel, en wat wij met evenzo goede reden beter op een andere wijze kunnen ontwerpen en vervaardigen. Door hernieuwde kennismaking met technieken van oude meesters, in combinatie met moderne technieken en vaak met betere materialen en constructies, ontwerpen en bouwen de medewerkers van Van den Heuvel orgels die internationaal bekendheid genieten door hun vormgeving, karakteristiek klankpallet en innoverende bouwwijze. Goed en duidelijk overleg met opdrachtgevers, organisten en betrokken adviseurs is daarbij uitermate belangrijk. Medewerkers zijn gespecialiseerd in alle mogelijke tractuursystemen en hebben ervaring in diverse bouwstijlen. Met name bij de onderhoudswerkzaamheden geeft dit een belangrijke besparing voor de klanten. Helaas sluiten ook regelmatig kerkgebouwen. Van den Heuvel heeft een uitgebreid netwerk met organisten, kerken en orgeladviseurs en heeft zo in de afgelopen jaren al veel degelijk gebouwde orgels direct, of via buitenlandse collega’s, een fraaie herbestemming gegeven. Daarnaast beschikt Van den Heuvel over een klimatologisch geregelde opslagruimte zodat orgels onder de meest gunstige omstandigheden tijdelijk kunnen worden opgeslagen.

Op www.vandenheuvel-orgelbouw.nl is info te vinden over gebouwde en gerestaureerde orgels. Tevens zijn er geluidsfragmenten en filmpjes te zien van orgels.

Van den Heuvel – Orgelbouw
Amstelwijckweg 44
3316 BB Dordrecht
0031786179540
0031786181228
E-mailadres
Website
9 medewerkers
Opgericht in : 1967
23029490 – KvK

 Ridderkerk, Singelkerk, 32 stemmen
 Katwijk aan Zee, Nieuwe kerk, 80 stemmen
 Parijs (F), Saint-Eustache, 101 stemmen
 Stockholm (S), Katarina kyrka, 62 stemmen
 Kopenhagen (DK), Concertgebouw DR-BYEN, 91 stemmen
 Lunteren, Bethelkerk, 46 stemmen
Comments are closed.