Opleiding

Orgelbouw is een echt ambachtelijk beroep

Specialistisch vakgebied

Orgelbouw is een klein en heel specialistisch vakgebied, waarvoor geen aparte opleiding bestaat. Veel medewerkers zijn eerst gestart met een MBO-opleiding aan het Hout- en MeubileringsCollege of een opleiding aan het Conservatorium, soms hebben ze een meer technische opleiding gedaan.

Via een stage bij een orgelbouwer, of door hun grote interesse in orgelmuziek of orgels, komen ze terecht in de orgelbouw.

Je leert het ambacht in de praktijk

Orgelbouw is een echt ambachtelijk beroep. Veel ambachtelijke kennis wordt van orgelbouwer op orgelbouwer doorgegeven. Om het vak te leren ga je bij een orgelbouwer in de leer als leerling en leert zo het ambacht in de praktijk. Je kunt je dan verder specialiseren in bijvoorbeeld houtbewerking, intonatie of ontwerpen.

Vooral met hout werken vind ik mooi. Het is echt ambachtelijk werk. Je kunt iets moois maken!

Veel vakmanschap en creativiteit

Ook is de orgelbouw een heel veelzijdig vak waar veel vakmanschap en creativiteit bij komt kijken. Je werkt met veel verschillende materialen; natuurlijk met hout en lood, maar bijvoorbeeld ook met vilt, veel leersoorten en warme beenderenlijm. Overal is een specifieke toepassing voor.

Het is altijd weer bijzonder als een orgel helemaal af is en staat. Dan is er een feestelijke ingebruikname, vaak met speciale concerten en leeft iedereen mee. Bijzonder dat je dan weet wat jij aan dit mooie instrument hebt bijgedragen.

De variatie is het mooist. Ik stem ook orgels en ik ben aan het intoneren. Ik werk met hout, ik werk met leer, van alles. Dit is een heel bijzonder vak.

MBO Opleiding Hout en Meubel

Hout- en Meubileringscollege

Hout- en Meubileringscollege

als vooropleiding orgelbouw

HBO Opleiding Conservatorium

Conservatorium aan één van de 11 conservatoria

Conservatorium aan één van de 11 conservatoria

als vooropleiding orgelbouw